A SZENT MIHÁLY TEMPLOM ORGÁNÁI


    1. A karzaton levő (nagy) orgona. A plébániatemplom első hangszeréről már a XV. században említést tesznek. A reformáció térhódítását követően az épület előbb az evangélikus, majd rövid ideig a kálvinista, végül 150 éven keresztül az unitárius egyházat szolgálta.  Ekkor számolták fel a templom régi berendezését, orgonáját, oltárait, falképeit pedig fehérre meszelték. A templom katolikus kézbe kerülését követően 1716-ban, azonnal megrendelték új berendezésének első darabjait, 1728-ban egy hangszer is készült.  A plébániatemplom új orgonáját Johannes Hahn nagyszebeni orgonaépítő mester készítette 1752-ben, szobrait és díszítését Johann Nachtigall faragta. A Szent Mihály-plébániatemplom orgonájának bővítését és korszerűsítését 1990-ben határozta el dr. Czirják Árpád érseki helynök, aki erre a célra Hermann Binder szebeni orgonaépítőt kérte fel, aki miután Kolozsváron fizika szakot végzett, 23 éve az orgonaépítés-javítás mesterségét folytatja. A jelenlegi hangszer, jelentős átalakuláson és bővítésen ment át és ezáltal 35 szóló regiszterével, országunk egyedülálló barokk orgonaegyüttesévé vált.  

 

          Az orgona diszpoziciója itt letölthető.


                                                        


2. A templomhajóban levő pozitiv. A plébániatemplom déli pillérsorának keleti pillére előtt kapott helyett a Segesvár melletti Vérd község orgonája, melyet a plébániatemplom orgonájához hasonlóan szintén a nagyszebeni származású Johannes Hahn készített a XVIII. század közepén. Az orgonaszekrény díszitéseit és festését 1771-ben valósították meg. 2014-ben a szászhermányi orgonaépitő cég teljeskörű restaurálási munkálatogat végzett a hangszeren. A munkálatok költségét a kedves hívek adományai és a  Szent Mihály plébánia segitségével valósulhatott meg. 


Diszpozició: Coppel 8’, Principal 4’, Flöte 4’, Octave 2’, Hohlflöte 2’, Quint 1 1/3’, Sedecima 1’, Mixtur 2 fach (1/2’ 1/4’), Tremolo, Pauken. 

 


   Szent Mihaly templom orgonai 10 Szent Mihaly templom orgonai 13
 Szent Mihaly templom orgonai 14  Szent Mihaly templom orgonai 20
 szm2 Szent Mihaly templom orgonai 07
   Szent Mihaly templom orgonai 06

Szent Mihaly templom orgonai 01

Szent Mihaly templom orgonai 12


Vissza a tetejére